Un astfel de caz de fosilă care poate fi observată doar la microscop este cel al unei cianobacterii descoperite de către conferenţiarul universitar al Universităţii Cincinnati în Africa de Sud, Andrew Czaja, notează Live Science
Dr. Andrew Czaja a descoperit fosila unei cianobacterii care a trăit în urmă cu 2,5 miliarde de ani în timp ce săpa într-un depozit de stromalit. Această rocă este o structură calcaroasă multistratificată construită din lamine subţiri, formate de-a lungul timpului din cianobacteriile care se depun.
Din analiza fosilei, dr. Czaja a ajuns la concluzia că organismul descoperit de el fie este strămoşul bacteriilor care au cauzat Marea Oxigenare, fie chiar e unul dintre organismele care a procesat oxigenul din atmosfera Pământului şi care, ulterior, a permis dezvoltarea formelor de viaţă mai complexe.
Referitor la Marea Oxigenare, dr Czaja declară: „Este o perioadă foarte importantă în istoria Terrei, atât în termenii evoluţiei planetare, cât şi în termenii evoluţiei vieţii”.
Până în prezent, literatura de specialitate consemnează doar alte patru cazuri de fosile ale unor bacterii care datează de acum 2,5- 2,7 miliarde de ani. Din cauza rarităţii descoperirii acestui tip de fosile, dar şi din cauza formei şi mărimii neobişnuite, unii colegii ai dr. Czaja nu îi împărtăşesc entuziasmul şi opiniile asupra descoperirii.
„Acestea (n.r. fosilele descoperite) sunt mult mai mari decât celulele şi decât cianobacteriile, aşa că nu am fost foarte convinsă că acelea erau celule”, explică Emily Kraus de la Colorado Schools of Mines. Ea a mai adăugat că este posibil că ceea ce este prezentată ca fiind o bacterie de acum miliarde de ani să fie doar nişte lichide, încastrate în rocă, care s-au evaporat foarte greu.
Descoperirile făcute de dr. Czaja nu au fost publicate într-un jurnal de specialitate şi nici nu au trecut prin procesul de peer review.
Citeşte şi: